ABD: Türkiye'yi Rusya'nın yasadışı ticaretine güvenli liman olmamaya çağırdık

ABD: Türkiye'yi Rusya'nın yasadışı ticaretine güvenli liman olmamaya çağırdık

.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'yi “yasadışı Rus sermayesi veya işlemleri için güvenli bir liman haline gelmeme çağrısında bulunduklarını" bildirdi.

 

 Rudaw’da yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanlığı, Rûdaw muhabirinin, Türkiye ile Rusya arasında “ruble” ile alışveriş ve beş Türk bankasının “Rusya'nın Mir kartı” ile çalışmaları hakkındaki sorusuna e-mail üzerinden yanıt verdi.

Bakanlık, "Türkiye'yi yasadışı Rus sermayesi veya işlemleri için güvenli bir liman haline gelmemeye çağırdıklarını" belirtti.

ABD’nin bu çağrısı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında geçtiğimiz Cuma günü Soçi’de gerçekleşen görüşmenin ardından geldi.

Rusya yaptırımlardan kurtulmak için Türkiye ve İran’a yönelmek istiyor

İran Merkez Bankası Başkanı Ali Salihabadi, Temmuz sonunda Rusya ile "Ruble ve Riyal üzerinden ticaretin başladığını” açıklamıştı.

ABD ve müttefikleri, Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulayarak SWIFT olarak bilinen küresel ödeme sisteminden çıkarmıştı. Batı'nın hamlesi nedeniyle Rus vatandaşlar dünyanın herhangi bir ülkesinde iş tutmak veya ticaret için Visa ve MasterCard kullanamıyor.

Türkiye'nin Mir kartına izin vermesi, Batılı yetkililerin “Rusya'nın bunu yaptırımları kırmak için kullanabileceği yönündeki” endişelerini artırdı.

Rusya'ya yaptırım uygulanmasından bu yana ABD, Putin yönetiminin yaptırımları delmesine yardımcı olan herhangi bir ülkenin yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı konusunda defalarca uyarıda bulundu.

Haziran ayında, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo İstanbul'u ziyaret etmiş, yetkililer ve bankacılarla bir araya gelerek, “yasadışı Rus dövizine aracı olmaları” konusunda uyarıda bulunmuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.