ABD: Rusya Ukrayna'nın tahıl ihracatını şantaj olarak kullanıyor

ABD: Rusya Ukrayna'nın tahıl ihracatını şantaj olarak kullanıyor

.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'nın Ukrayna limanlarını abluka altında tutarak tahıl ihracatını engellemesini Batı ülkelerine karşı "şantaj" olarak yorumladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'nın tarımsal ihracatını Batı'ya karşı "şantaj" olarak kullanmaya çalışmakla suçladı.

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Blinken, gıda güvenliğine ilişkin çevrimiçi düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tarım ürünlerinin tedarik sorunu üzerine değerlendirmelerde bulundu. ABD'li bakan, Odessa yakınlarındaki silolarda ve kentteki limana yanaşan gemilerde yaklaşık 20 milyon ton buğday depolandığını söyledi.

'TARIMSAL ALTYAPI YOK EDİLDİ'

Dünyada tarım ürünlerinin tedarikinde kriz yaşanırken, Rusya'nın ablukasının söz konusu buğdayın Odessa'dan çıkmasını engellediğini kaydeden Blinken, "Rus kuvvetleri, Ukrayna'nın en verimli tarım arazilerinden bazılarını ele geçirdi. Araçlara patlayıcı yerleştirdiler, hayati tarımsal altyapıyı yok ettiler. Bugün önde gelen gazetelerimizden birinde gördüğümüz gibi Rusya'nın, Ukrayna'nın tahıl ihracatını gasp ettiğine, kendi menfaati için o ürünlerin çıkmasına izin vermediğine dair güvenilir haberler var" diye konuştu.

Blinken, sözlerine "Yani bunların hepsi kasıtlı. Başkan Putin'in yiyeceklerin sevk edilmesini engellediği ve sorumluluğu üzerinden atmak için de saldırgan bir şekilde propaganda makinesini kullandığını biliyoruz, çünkü dünyanın ona ve ardından yaptırımlara boyun eğmesini umuyor. Başka bir deyişle oldukça basit bir şekilde şantaj yapıyor. Başkan Putin'in doğru olanı yapmasını bekleyemeyiz" şeklinde devam etti.

Ukrayna, küresel bir "ekmek sepeti" olarak biliniyor ve Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre, dünya çapında beşinci en büyük buğday ihracatçısı. BM yetkilileri 3 Haziran'da, Rusya-Ukrayna savaşının 100. gününde dünya gıda güvenliğinin tehlikede olduğu konusunda uyarmış ve Rusya'nın dünyaya tahıl gönderen Karadeniz limanlarını ablukaya alması nedeniyle küresel gıda krizinin derinleşeceği konusunda uyarmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.