ABD ön seçimlerinde 14 eyaletten 8'inde Biden kazandı

ABD ön seçimlerinde 14 eyaletten 8'inde Biden kazandı

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Demokratların ön seçimlerinde açıklanan sonuçlara göre 14 eyaletin sekizini eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, dördünü Bernie Sanders kazandı; diğer iki eyalette sayımlar sürüyor.

A+A-

Haber Merkezi - ABD'nin 14 eyaletinde ön seçimlerin yapıldığı Süper Salı'da şu ana kadar sonuçları açıklanan Virginia, Alabama, Massachusetts, Arkansas, Minnesota, Tennessee, Oklahoma ve Kuzey Corolina eyaletlerinde Joe Biden, Kaliforniya, Utah, Vermont ve Colorado eyaletlerinde ise Bernie Sanders yarışı önde bitirdi.

Associated Press'in açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Süper Salı'da şu ana kadar sonuçları açıklanan 12 eyaletten 8'inde ipi eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden göğüsledi.

Virginia, Alabama, Massachusetts, Arkansas, Minnesota, Tennessee, Oklahoma ve Kuzey Corolina'da sandıkta gülen taraf oldu. Bu eyaletlerde Biden'ı ikinci sırada Vermont Senatörü Sanders takip etti.

Bu arada Kuzey Carolina bugünkü seçimlerde delege bakımından Kaliforniya ve Teksas'tan sonra en önemli eyalet olma özelliği taşıyor.

Sanders Kaliforniya ve Colorado'da zaferle çıktı

Sanders, Demokratlar arasında en fazla delegeyi çıkaracak Kaliforniya eyaletini kazandı.

Vermont eyaletinde ise bu eyaletin senatörlüğü görevini de yürüten Bernie Sanders ipi göğüsledi. Sanders ayrıca Colorado'daki ön seçimlerden de galip ayrıldı. Bu eyaletlerde Sanders'ı ikinci sırada Biden takip etti.

Amerikan Samoası'nda ise milyarder iş adamı Michael Bloomberg ipi göğüsledi. Bloomberg böylece ilk ön seçim zaferini almış oldu.

Demokrat aday adaylarından Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ve Temsilciler Meclisi üyesi Tulsi Gabbard ise seçimlerde varlık gösteremedi.

Halen oy sayımları devam eden eyaletlerden Teksas'daki sonuçlar ise merakla bekleniyor.

ABD'de "Süper Salı" olarak nitelendiren günde, ABD Başkanı Donald Trump'ın Demokrat rakibinin büyük ölçüde belirlenmesi öngörülüyor.

Demokrat adaylar arasında ön seçimlerden galip çıkan taraf kasım ayındaki başkanlık yarışında Başkan Trump'ın karşısına çıkacak.

Sanders ve Biden'la yarışan diğer Demokrat aday Pete Buttigieg, pazartesi günü yarıştan çekildiğini açıklamıştı.

ABD'de seçim süreci

ABD'de 4 yılda bir yapılan başkanlık seçimleri geleneksel olarak Cumhuriyetçi Parti ile Demokrat Parti'nin adayları arasında geçiyor.

Partiler çok sayıda aday adayının katıldığı ve yaklaşık 5 ay süren ön seçim sürecinin sonunda, parti kongrelerinde kimin başkan adayı olacağını belirliyor.

Ön seçim sürecinde parti toplantıları (caucus) ve sandık başına gidilerek yapılan seçimler (primary) olmak üzere her eyaletin kendi parti yönetiminin belirlediği iki tip seçim uygulanıyor.

Ön seçim sürecinin ardından Demokrat Parti 13-16 Temmuz'da Milwaukee'de, Cumhuriyetçi Parti ise 24-27 Ağustos tarihleri arasında Charlotte'de kendi başkan adayını resmen açıklayacak.

Euronews

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.