ABD neden Türkiye'nin Rojava Operasyonunu istemiyor?

ABD neden Türkiye'nin Rojava Operasyonunu istemiyor?

.

A+A-

Türkiye Rojava’ya operasyon yaparsa, en kötü etkiler yerel olacak. Yeniden dirilen bir IŞİD dünya için kötü, Suriyeliler ve Iraklılar için en kötüsü olur

ABD'li yetkililer bu hafta Türkiye'yi Rojava’da ki sözde tampon bölgesini genişletmemesi konusunda uyardı ve böyle bir hareketin IŞİD'e karşı önlemleri karmaşıklaştıracağını ve Türkiye'nin 2019'daki ilk harekâtından bu yana bölgedeki Kürtlerin ve Suriyelilerin karşılaştığı şiddeti artıracağını söyledi.

Ortadoğu'dan Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Dana Stroul , çarşamba günü Ortadoğu Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada , "Türkiye'nin Rojava’ya yönelik herhangi bir operasyonuna şiddetle karşı çıkıyoruz ve Türkiye'ye itirazlarımızı açıkça belirttik" dedi . IŞİD, insani etki bir yana, bu kampanyadan faydalanacak” dedi.

Stroul'un işaret ettiği gibi, büyük ölçüde Kürtlerden oluşan ve Irak ve Suriye'de IŞİD'in elindeki toprakları geri almak için kara savaşında kritik öneme sahip bir grup olan Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Al-Hol ve Azrak'taki kaplarda güvenlikten sorumlu. Kamplar birlikte yaklaşık 60.000 savunmasız, yerinden edilmiş insanı barındırıyor ve yaklaşık 10.000 IŞİD militanı DSG’nin kontrolünü sağladığı hapishanelerde tutuluyor.

Reuters'in bildirdiğine göre , Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 23 Mayıs'ta ordusunun, ordu ile istihbarat ve güvenlik servisleri hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz 30 kilometre derinliğinde bir tampon bölge oluşturarak daha fazla saldırı başlatacağını söyledi .

Erdoğan o dönemde yaptığı konuşmada, "Bu operasyonların ana hedefi, ülkemize yönelik saldırı merkezleri ve güvenli bölgeler olacak" dedi.

Erdoğan, ordusunun Rojava’ya bir harekât planladığı ve Kürt etnik azınlığın elindeki topraklara doğru ilerlediği konusunda defalarca uyardı.

Stroul, Rpjava’da ki güvenlik durumunu zayıflatan bir Türk saldırısı hakkında “Bu küresel bir sorun, ABD sorunu değil” dedi. "Dolayısıyla, tüm dünya bu noktada riskler, yenilenen operasyonların bu gözaltı tesislerinin güvenliğini ve yerinden edilmiş kişilere erişimi azaltan ikinci ve üçüncü sıra etkileri hakkında biraz daha aktif olmalı.’’

IŞİD'in yeniden yapılanmasının belli bir ölçekte küresel bir tehdit oluşturabileceği doğru olsa da gerçek şu ki hem IŞİD'in yeniden canlanması hem de Türkiye'nin yenilenen şiddeti, öncelikle yerel sivilleri en yıkıcı şekilde etkiliyor.

Türkiye daha önce de Suriye topraklarına yöneldi

Türkiye, 2016'dan bu yana Suriye topraklarına yönelik üçüncü hamlesi olan Barış Pınarı Harekatı'nı 2019'da "Türkiye'ye yönelik terör tehditlerini etkisiz hale getirmek ve Suriyeli mültecilerin evlerine dönüşünü kolaylaştırmak için güvenli bir bölge oluşturulmasına öncülük etmek" amacıyla başlattı. .

“Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacağız ve yerel toplulukları teröristlerden kurtaracağız” diye devam etti ve Türkiye'de ABD'nin terörist grup olarak kabul ettiği Kürt militan grup Kürt İşçi Partisi'ne ve Rojava’da ki Kürt güçlerine ve yönetimine atıfta bulundu. Şimdi Erdoğan daha ileri gitmek istediğini söylüyor.

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi cuma günü düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin yeni bir işgale hazırlandığı konusunda uyardı. Abdi, ABD ile görüşmeleri kabul etti, ancak koalisyonun daha fazla saldırıyı durdurma yeteneğinden şüphe duyduğunu belirterek , "Koalisyon tavır aldı, ancak Türkiye'nin bölgelerimize yönelik saldırılarını durduramazlar" dedi.

Türkiye ve ortak güçleri operasyon sırasında çok sayıda insan hakları ihlali yapmakla suçlandı.

ABD ve Kürtlerin işgale ilişkin endişelerinin büyük bir kısmı, olası insani etkilerinden kaynaklanmaktadır.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğerleri , 2019 yılında Kürtlerin kontrolündeki Suriye topraklarının işgalinde oluşturulmasından bu yana, sivil bölgelerin ayrım gözetmeksizin bombalanması, cinsel şiddet ve su gibi kritik kaynakların kısıtlanmasını içeren sözde “güvenli bölge ”de sivillere yönelik istismarı belgelediler.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün bir raporuna göre , 2021'de Türkiye'nin ortak gücü Suriye Ulusal Ordusu (SMO) 162 kişiyi keyfi olarak gözaltına aldı ve en az 20 çocuğu kendi gruplarına aldı . Türkiye'nin Suriye'deki topraklarını genişletmeye yönelik herhangi bir hamlesi, siviller için şiddeti artıracak ve zaten istikrarsız bir ortamda daha fazla istikrarsızlığa neden olacaktır.

Ayrıca, Rojava'da kuzeydoğu Suriye hakkında analiz, araştırma ve raporlar sağlayan gönüllü bir medya kuruluşu olan Rojava Bilgi Merkezi'nin en son işgal durumu raporu, Kürtlerin zorla yerlerinden edildiğine ve diğer bölgelerden Suriyeli Araplar için köyler inşa edildiğine işaret ediyor.

Rapor, 2018'den bu yana yaklaşık 300.000 Kürt'ün Suriye'nin kuzeyindeki Afrin bölgesinden yerinden edildiğini ve Türk hükümetine bağlı kuruluşlar ve Körfez ülkelerinden gelen yatırımların yardımıyla neredeyse bir o kadar mültecinin buraya yerleştiğini tahmin ediyor.

Türkiye'nin Suriye ve Irak sınırlarındaki çatışmalar ve insan hakları ihlalleri de Türkiye ile PKK arasındaki ateşkesin bozulduğu 2015'ten bu yana hızlandı. Uluslararası Kriz Grubu'nun analizine göre, terör saldırılarında veya çatışmalarda 600 sivil öldü; 2015'ten bu yana çatışmalarda 3,878 PKK savaşçısı öldürüldü ve Türk devlet güvenlik güçlerinin 1360 üyesi öldürüldü.

Yeniden dirilen bir IŞİD dünya için kötü, Suriyeliler ve Iraklılar için en kötüsü olur

DSG'nin koruduğu IŞİD hapishaneleri ve mülteci kamplarının güvenliği için riskler var. Tahmine göre, DSG tarafından yönetilen hapishanelerde yaklaşık 10.000 IŞİD savaşçısı tutuluyor ve bazıları IŞİD sempatizanı olan ve radikalleşme potansiyeli yüksek olan yaklaşık 60.000 mülteci, Al-Hol ve Azaq kamplarında İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2022 raporuna göre, genellikle yaşamı tehdit eden koşullar altında yaşıyorlar.

Gücünün zirvesindeyken, IŞİD'in zalim ideolojisinin ve yöntemlerinin birincil kurbanları, aslında onların yönetimi altında yaşayan insanlardı. Batılı giysiler giymek gibi ihlaller için halka açık infazlar veya ciddi fiziksel zarar verme tehditleri de dahil olmak üzere acımasız şiddet günlük normdu. IŞİD kontrolündeki bölgede siviller sürekli bir korku içinde yaşamaya zorlandı.

Suriyeli gazeteci Taim Al-Hajj'ın bu yılın Mart ayında Carnegie Uluslararası Barış Vakfı için yazdığı gibi, IŞİD hala toprak kontrolüne bağlı olmayan daha küçük ölçekli bölgesel saldırılar düzenliyor. Aralık 2021 tarihli bir Pentagon raporu hem Irak'ta hem de Suriye'de IŞİD'in azaldığını, ancak hâlâ saldırma, korku salma ve “mezhepsel, etnik ve kabilesel bölünmeleri sömürme ve kışkırtma” yeteneklerine sahip olduğunu anlatıyor. Suriye'de, IŞİD yenilenmiş bir bölgesel halifelik arayışında. Öncelikli hedefleri daha küçük çaplı saldırılar ve adam kaçırmalar .

ABD tarafında ki endişe, halihazırda istikrarsız bir durumda olan DSG savaşçıları-hapishane gardiyanlarının bir Türk işgali durumunda topluluklarını korumak için hapishaneleri ve kampları terk edecek olmalarıdır. Bu muhtemel ve meşru bir endişe.

Gerçekten de Türkiye saldırıları gerçekleşir ve DSG savaşçıları kuzeye doğru ilerlerse, IŞİD'in alışık oldukları bir taktik olan firar ve dış tehditlere kapalı oluşum sergilemek gibi durumlar için koşullar uygun olacaktır. Washington Post'tan Louisa Loveluck ve Sarah Cahlan'ın şubat ayında bildirdiğine göre, IŞİD ocak ayında Suriye'nin Haseke kentindeki bir hapishanede 500'den fazla kişinin öldüğü ve bilinmeyen sayıda mahkûmun firar ettiği yüksek riskli bir operasyona girişmişti . DSG muhafızları, Amerikan ve İngiliz güçlerinin desteğiyle 10 gün süren savaşın ardından tesisin kontrolünü ancak yeniden ele geçirdi

Bugün Türkiye, İran ve Rusya arasında yapılacak bir toplantı Türkiye'nin planlarına engel olabilir. Saldırı hazırlıklarına ve hem terörle mücadele operasyonları hem de Suriye'deki insani durum için ciddi yansıma potansiyeline rağmen. Türkiye'nin nihayetinde ne Rusya'dan ne de İran'dan saldırı izni almayacağına dair bir genel kanı var .

/Nerinaazad

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.