ABD, 'İsrail'e Heşdi Şabi hedefleri için istihbarat verdi' mi?

ABD, 'İsrail'e Heşdi Şabi hedefleri için istihbarat verdi' mi?

İsrail'in, Irak'ta İran'a yakın Heşdi Şabi üslerini, ABD'den aldığı istihbarat ve hava desteğiyle vurduğu iddia edildi.

A+A-

İsrail'in, Irak'ta İran'a yakın Heşdi Şabi üslerini, ABD'den aldığı istihbarat ve hava desteğiyle vurduğu iddia edildi.

 

Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komisyonu ve Heşdi Şabi’ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amıri liderliğindeki Fetih Koalisyonu Üyesi de olan Kerim İleyvi, yaptığı açıklamada, İsrail'in Heşdi Şabi'ye ait Salahaddin ve Bağdat'taki askeri üsleri ABD'den aldığı istihbaratla vurduğunun iddia etti.

 

Kerim İleyvi, “İsrail savaş uçakları, ABD'nin tam istihbarat bilgisi ve hava desteğiyle Irak içindeki askeri güvenlik hedeflerini vurdu” dedi.

 

Saldırıların uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu dile getiren İleyvi, hükümete bu duruma kayıtsız kalmaması çağrısında bulundu.

 

Bu tür saldırılarla ülkesinin egemenliğinin çiğnendiğini belirten İleyvi, Irak'ın bu tür hava saldırılarına karşılık verebilmesi için hava savunma sistemi hazır bulundurması gerektiğini savundu.

 

Londra merkezli Suudi Arabistan destekli Şarkul Avsat gazetesi, Batılı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde ise, Tel Aviv yönetiminin, ABD ve Rusya'dan aldığı onayla son haftalarda İran'ın Irak'ta bulunan silah ve füze depolarına saldırılar düzenlediğini belirtmişti.

 

Bağdat'ın kuzeyinde Salahaddin vilayetine bağlı Beled Askeri Hava Üssü yakınındaki Heşdi Şabi karargahında dün akşam arka arkaya patlamalar oldu.

 

Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tahsin Xefeci, patlamanın Beled Askeri Hava Üssü yakınındaki Heşdi Şabi karargahında meydana geldiğini söyledi.

 

ABD'li askeri danışmanlar ve Irak'ın F-16 savaş uçaklarının bulunduğu Beled, ülkenin en büyük askeri hava üssü konumunda.

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaptığı açıklamada, Irak'taki İran'a ait askeri hedeflerin geçen ay İsrail tarafından vurulduğu imasında bulunmuştu.

 

İsrail'in temmuz ayında Irak'taki İran'a ait askeri hedefleri vurduğu yönündeki iddialara ilişkin soruya Netanyahu, "İran hiçbir yerde dokunulmaz değildir." şeklinde cevap vererek, söz konusu saldırının arkasında İsrail ordusunun olduğu imasında bulunmuştu.

 

İsrail'in, 19 Temmuz'da F-35 uçağıyla Irak'ın Salahaddin ilindeki Amirli Askeri Kampı, 28 Temmuz'da da başkent Bağdat'ın kuzeydoğusundaki bir askeri kampta İran'ın füze rampalarının bulunduğu depoyu vurduğu iddia edilmiş, bu iddialara ilişkin İsrail makamlarından herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.