ABD: IŞİD'li yabancı savaşçılar ülkelerine geri gönderilmeli

ABD: IŞİD'li yabancı savaşçılar ülkelerine geri gönderilmeli

.

A+A-

Binlerce militan, eşleri ve çocuklarıyla birlikte yıllardır belirsizlik içinde.

ABD Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'ne Irak ve Suriye'de tutulan yabancı IŞİD savaşçılarının ülkelerine geri gönderilmeleri ve kendi ülkelerinde yargılanmaları gerektiğini söyledi.

ABD yıllardır ulusları yabancı savaşçıların evlerine dönmelerine ve IŞİD bayrağı altında işlenen suçlar nedeniyle yargılanmalarına izin vermeye çağırdı, ancak Fransa da dahil olmak üzere birçok ülke bunu yapmayı reddetti.

İngiltere gibi diğer ülkeler, suçlanan IŞİD savaşçılarının vatandaşlıklarını ellerinden alarak onları vatansız hale getirdi.

ABD'nin BM temsilcisi  Richard Mills, Güvenlik Konseyi'ne, IŞİD’li  yabancı savaşçılarının ülkelerine geri gönderilmesinin, kendilerinin ve aile üyelerinin tutulduğu kamplardaki radikalleşmeyi durdurmak için bir çıkış yolu olduğunu söyledi.

Mills, " Binlerce IŞİD’li  yabancı savaşçısının gözaltı merkezlerinde ve onlarla ilişkili aile üyeleri ile Suriye ve  Irak'taki etme kamplarda devam eden durumu ele alınmalı" dedi.

Bu kampların IŞİD saldırıları ve radikalleşme için hedef olduğunu ve grubun ve bağlı kuruluşlarının oluşturduğu tehdidin "küresel ve Riskli " olmaya devam ettiğini söyledi.

Rojava’daki  Hol Kampı , 53.000'den fazla kişiye ev sahipliği yapıyor. Binlerce kişi IŞİD bağlantılı olduğundan şüpheleniyor, ancak çoğu aşırılık yanlılarından kaçmak için kampa geldi.

ABD'li yetkili, BM müfettişlerinin IŞİD üyelerine karşı asgari adil yargılanma garantilerini ve yasal korumayı karşılayacak şeffaf kovuşturmalarda yardımcı olabileceğini kaydetti.

Bay Mills, Irak hükümetine başta soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar olmak üzere uluslararası suçlarla ilgili yasa çıkarması çağrısında bulundu.

"Terör örgütünün Suriye ve Irak'ta şiddet kullanmaya devam ettiğini ve tutsak IŞİD savaşçılarını gözaltı merkezlerinden ve cezaevlerinden çıkarmaya çalışarak saflarını yeniden doldurmaya çalıştığını gördük" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.