ABD: Irak'ta Şii ve Kürdistan'daki siyasi taraflar çıkmaza girdi

ABD: Irak'ta Şii ve Kürdistan'daki siyasi taraflar çıkmaza girdi

.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kürdistan'da siyasi tarafların kendi aralarında anlaşamadığı, Irak’ta ise iki büyük Şii siyasi taraf Sadr Hareketi ve Koordinasyon Çerçevesi’nin büyük bir çıkmaza girdiği uyarısında bulundu. ABD yönetimi Irak’ta hükümet kurulması konusunda siyasi tarafların birlikte üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istedi.

ABD’nin Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf, Iraklı siyasi partilerin liderleri ile durdurulan hükümet kurma sürecine müdahale etmelerini talep ettiklerini ancak bu talebe olumlu bir dönüş alamadıklarını söyledi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde Irak’ta hükümet kurma sürecine ilişkin yaptığı konuşmada Barbara Leaf, Irak’taki siyasi tarafların bir parçası olan Kürdistan’daki siyasi partiler arasında da siyasi çıkmazın yaşandığını dile getirdi.

Irak’ta Ekim 2021’de gerçekleşen erken genel seçimlerin üzerinden 10 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen hükümet bir türlü kurulamadı. Parlamentodaki Kürdistan partileri ise ortak bir cumhurbaşkanı adayı belirlemiş değil. Adaylık konusunda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ortak bir aday belirleme konusunda bir uzlaşıya varamadı.

Bağdat’ta ise Irak’ın iki büyük Şii siyasi tarafı Sadr Hareketi ile Koordinasyon Çerçevesi Başbakan adayı konusunda uzlaşamadı. Parlamentodan çekilen Sadr Hareketi taraftarları Koordisnasyon Çerçevesi’nin başbakanlığa aday gösterdiği Muhammed Şiya Sudani’yi 1 Ağustos’tan itibaren protesto ediyor.

Sadr Hareketi Lideri Mukteda es-Sadr, seçimlerin yenilenmesini ve Parlamentonun feshedilmesini talep ediyor.

Barbara Leaf, Koordinasyon Çeçevesi ve Sadr Hareketi arasında büyük bir çıkmaz yaşandığını, bir dizi görevi yerine getirmek için Eylül ayında Irak'ı ziyaret edebileceğini söyledi.

“Irak bizim için büyük bir endişe kaynağı” diyen Leaf, Dışişleri Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Savunma Bakanlığı olarak Iraklı liderlerle sürekli temas halinde olduklarını dile getirdi.

Barbara Leaf, “Dün Bağdat'taki büyükelçimizle bir telefon görüşmesi yaptım. Sorunlu olan tarafların hükümet kurma sürecini engelleyen krizi kendi aralarında çözmeleri ve sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini söyledim. Bu bizim müdahale edebileceğimiz bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.