ABD Dışişleri'nden 'A'dan Z'ye' Türkiye gündemi açıklamaları

ABD Dışişleri'nden 'A'dan Z'ye' Türkiye gündemi açıklamaları

.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye'nin F-16 alım talebi, Suriye'nin kuzeyine yapacağı potansiyel yeni operasyon, gıda krizinin çözümünde oynayabileceği rol ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un çarşamba günü gerçekleştireceği ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Günlük basın toplantısında Price, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla meydana gelen gıda krizinin ardından Ukrayna'da mahsur kalan tahılları çıkarmak için Batılı müttefikleri ve Türkiye ile yakın diyalog içinde olduklarını belirtti.  Özel konuşmaların detaylarına giremeyeceğini söyleyen Price, tahılların Ukrayna'dan çıkarılması ve gıda krizinin ABD'li yetkililerle BM'deki mevkidaşlarının öncelik verdiği bir konu olduğu belirtildi. 

"Lavrov'un ziyaretini yakından izleyeceğiz" 

Ned Price, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un çarşamba günü Türkiye'ye yapacağı ziyarette tahıl krizinin çözümü konusunda büyük bir ilerleme kaydedilmesini beklemeli miyiz bilmiyorum" dedi

"Tabii ki bu görüşmeyi yakından izleyeceğiz" diyen Price, Ukrayna'daki sorunlarla ilgili çözümler için tüm diplomatik girişimleri destekleyeceklerini; ancak bunların Ukrayna'dan habersiz yapılamayacağını yineledi. 

Lavrov'un Türkiye ziyaretinde yapacağı görüşmelere Ukrayna'dan bir temsilcinin katılmayacağına dikkat çeken Price, "Tek görüşme ile bu sorunun çözüleceğini sanmıyorum" dedi.

"F-16 konusunda..."

Bir gazetecinin, "Türkiye'ye F-16 satışı konusundaki duruşunuzda değişiklik var mı?" sorusunu yanıtlayan Price, "NATO müttefikimiz ile nasıl müttefik olarak birlikte çalışacağımızı konuşmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Price, "Tabii ki Kongre'ye bildirilmemiş herhangi bir potansiyel satış hakkında konuşmuyoruz. Türkiye F-16 programına daha çok yatırım yapma isteğini gizlemedi. Bu bizim henüz hakkında açıklama yapmaya hazır olduğumuz bir konu değil" dedi.

"Suriye'de ateşkes hattı bozulursa kınarız"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bir kez daha Washington'un Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yapacağı potansiyel harekata karşı olduğunu vurguladı ve "mevcut ateşkes hattının korunması gerektiğini" ifade etti.

Suriye'nin kuzeyinde askeri aktivitenin artmasının oradaki sivil nüfusa da olumsuz etkisi olacağına dikkat çeken Price, ateşkes hattını bozacak herhangi bir hareketi kınayacaklarını dile getirdi. Sözcü, hattın bozulmasının hem IŞİD'le mücadeleyi hem de Suriye'deki istikrarı kötü etkileyebileceğini ifade etti.

Price, bu konuda üst düzey Türk yetkililerle görüştüklerini ve endişelerini bildirdiklerini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.