ABD Devrim muhafızları ordusunu terör listesine alıyor

ABD Devrim muhafızları ordusunu terör listesine alıyor

..

A+A-

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İran'daki Devrim Muhafızları Ordusu'nu yabancı terör örgütü olarak ilan etmeye hazırlanıyor.

Reuters'in üç Washington yetkilisine dayandırdığı habere göre bu kararın çıkması halinde ABD ilk defa başka bir ülkenin silahlı güçlerini terör listesine almış olacak.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın pazartesi günü açıklaması beklenen kararı eleştirenler böyle bir adımın Amerika dostu olmayan hükümetlerin de benzer bir uygulamayı Amerikan askeri ve istihbarat personeli için de yapmasına kapı aralayabileceğini savunuyor. 

Washington şu ana kadar Devrim Muhafızları'yla ilişkili onlarca kişi ve kuruluşu terör listesine dahil etmişti ama ordunun tamamını kapsayan bir karar alınmamıştı. 

2007 yılında Amerikan hazine bakanlığı Devrim Muhafızları'nın yurtdışı operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nü "terörizme destek verdiği" gerekçesiyle kara listeye almış ve "İran'ın teröristleri ve isyancı grupları desteklemede kullandığı ana kol" olarak tanımlamıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu ne amaçla kuruldu?

1979'daki İslam Devrimi'nden sonra kurulan ve dini yönetim sistemini korumakla görevli ordu İran'daki en güçlü güvenlik organizasyonu konumunda. İran ekonomisindeki önemli aktörleri kontrol eden ordu ayrıca ülkedeki politik sistem üzerinde de büyük etkisi bulunuyor. 

125 bin civarında askeri olduğu tahmin edilen kara, deniz ve hava birimlerine sahip ordu doğrudan İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den emir alıyor. 

İran'ın uzun menzilli balistik füze ve nükleer porgramları da Devrim Muhafızları'nın kontrolü altında yürütülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.