ABD, 2 ülkenin NATO üyeliğini onayladı!

ABD, 2 ülkenin NATO üyeliğini onayladı!

.

A+A-

NATO üyesi olmak için resmi başvuruda bulunan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini destekleyen karar tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi tarafından kabul edildi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı başlatıp halen devam ettirdiği savaş nedeni ile yaklaşık iki ay önce İsveç ve Finlandiya, NATO üyesi olmak için resmi başvuruda bulunmuştu.

Karar, oy çokluğu ile onaylandı

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini destekleyen karar tasarısına, ABD Temsilciler Meclisi’nin 394 üyesi, destek verdi. Kararı desteklemeyen Cumhuriyetçi Parti'den 18 üye ise tasarıya kakarına ret oyu kullandı. Demokrat Parti'den 2 ve Cumhuriyetçi Parti'den 17 olmak üzere, toplamda 19 üye çekimser oyu kullandı.

NATO ittifakı

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü olan NATO, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden kısa bir süre sonra kurulan 30 uluslu bir savunma ittifakı olarak bilinir ve NATO'nun kurulma amacı, herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma oluşturmaktır. Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaştan sonra söz konusu iki ülke, NATO’nun kuruluş amacına uygun olarak üyelik sürecini başlattıklarını duyurmuştu.

NATO üyeliği prosedürü

Başvuruda bulunan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olabilmeleri için NATO İttifak üyesi olan 30 ülkenin tamamı, kendi parlamentolarında onay vererek sürecin tamamlanmasını sağlayabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.