AB Libya'ya silah satışı ambargosunu kontrol etmek için Akdeniz'de yeni bir operasyon başlatıyor

AB Libya'ya silah satışı ambargosunu kontrol etmek için Akdeniz'de yeni bir operasyon başlatıyor

Avrupa Birliği dışişleri bakanları Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'ya yönelik silah satışı ambargosunu kontrol altına almak için yeni bir deniz operasyonu başlatma kararı aldı.

A+A-

Haber Merkezi- Avrupa Birliği dışişleri bakanları Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'ya yönelik silah satışı ambargosunu kontrol altına almak için yeni bir deniz operasyonu başlatma kararı aldı. Brüksel'de toplanan bakanlar yasa dışı göçle mücadele için başlatılan Sophia Operasyon'na ise son verdi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "2015 yılında başlatılan Sophia Operasyonu'nun mart ayında noktalanması için daha önce üzerinde uzlaşılmıştı. Yeni operasyonun detayları hakkında uzmanların bir araya gelmesi gerekiyor." dedi. Asselborn asıl amacın silah satışını engellemek olduğunu ifade etti. Asselborn yeni operasyonun üç farklı düzeyde, hava, uydu ve deniz düzeyinde işlemesi beklendiğini söyledi.

'İnsani değil askeri operasyon olacak'

Yeni operasyonun hayata geçirilmesi için 27 üye ülkenin onayı gerekiyordu, daha önce Avusturya'nın endişeleri giderilemediği için operasyona yeşil ışık yakılamamıştı. Avusturya Başbakanı Serbastian Kurz Sophia operasyonunun kaçak göçmenlere açık kapı olduğunu belirtiyordu.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, "İnsani değil askeri operasyon üzerinde anlaşma sağlandı, işlem daha önce Sophia operasyonunun gerçekleştiği bölgede yapılmayacak" ifadelerini kullandı.

'Bölgeye göçmenler akın ederse, operasyon sona erecek'

Schallenberg, "Bölgeye kaçak göçmenler akın ederse üye ülkelerin gönderdiği gemiler çekilecek" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Anlaşma olumlu, Avrupa Birliği yeni bir operasyonla anlaşmayı kontrol altına almaya yardımcı olacak." şeklinde konuştu.

Henüz ismi belli olmayan operasyonun kaçak göçmenlerin bulunduğu bölgeden uzakta yapılması bekleniyor.

2015 yılında başlatılan Sophia Operasyonu insan kaçakçılığı ile mücadeleyi ve Libya'ya yönelik silah satışı ambargosunun kontrol altına alınmasını hedefliyordu.

Operasyon 2019 yılından bu yana denizde gerçekleşmiyordu zira İtalya kurtarılan kaçak göçmenleri topraklarına kabul etmeme konusunda ısrar ediyordu.

Euronews

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.