AB, doğalgazı ruble olarak almayı reddetti ve Moskova’ya yeni yaptırımlar uygulayacak

AB, doğalgazı ruble olarak almayı reddetti ve Moskova’ya yeni yaptırımlar uygulayacak

.

A+A-

Avrupa Komisyonu ve Fransa dönem başkanlığı, 27 ülkenin enerji bakanlarının 2 Mayıs’ta Brüksel’de yaptığı acil toplantının ardından Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan aldığı doğalgazı ruble olarak ödemeyeceği konusunda uyardı. 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu üyesi Estonyalı Kadri Simson, Moskova’nın petrol alımlarını ruble olarak ödeme talebinin ‘sözleşmelerin tek taraflı ve haksız bir şekilde değiştirilmesi’ anlamına geldiğini ve bu talebin reddedilmesinin meşru olduğunu söyledi. Simson, “Avrupa şirketleri tarafından imzalanan sözleşmelerin yüzde 97’si, euro veya doları ödeme birimi olarak belirtiyor” dedi.

Ruble cinsinden hesap açma bilgisi olmadığını belirten Simson, “Ödemelerin Mayıs ayı ortasında yapılması planlanıyor ve çoğu şirket sözleşme kurallarına uyacak” şeklinde konuştu.

Aynı şekilde Fransa Çevresel Dönüşüm Bakanı Barbara Pompili, sözleşmeleri yerine getirmeye hazır olduğunu dile getirirken, Simson’a da ‘tedarikleri durdurmaya hazırlanma’ çağrısı yaptı.

Pompili, birçok üye ülkeden özel hesap açarak ruble ile ödeme yapma konusunda açıklama talep ederken, Simson ise ‘şirketlere neler yapabileceklerini ve yapamayacaklarını bildirmek üzere ayrıntılı bir açıklama sunacağı’ taahhüdünde bulundu.

Polonya ve Bulgaristan, alımlarını Gazprom ile yaptıkları sözleşmelerde belirtilen para biriminde öderken, ruble cinsinden ikinci bir hesap açmayı reddetti. Buna karşılık Rus gaz şirketi ise iki ülkenin temerrüde düştüğünü söyleyerek teslimatları askıya aldı.

Bu çerçevede Simson, “Tedariklere yönelik acil bir tehdit yok, ancak Rusya’dan diğer kaynaklardan satın alınan 150 milyar metreküp gazı telafi edemeyiz” diyerek, Rus gaz arzının üçte ikisinin değiştirilebileceğine dikkati çekti.

Kadri Simson, üye devletlerin rezervlerini harekete geçirmeleri gerektiğini vurgularken, Pompili ise ‘elektrik ve ısıtma üretim yöntemini çeşitlendirme gerekliliğine’ vurgu yaptı.

Öte yandan Polonya İklim ve Çevre Bakanı Anna Moskva, Polonya’nın gaz rezervlerinin ‘bu kış için maksimum seviyelerine ulaşacağını’ açıkladı. Moskva, “ABD sıvılaştırılmış doğal gazı, Litvanya üzerinden gelmeye başladı ve biz de Norveç’ten Danimarka üzerinden gaz tedarik edeceğiz” dedi.

Bakanlar ayrıca, Ukrayna’da Kremlin liderliğinde yürütülen savaş için Avrupa fonlarını kurutmak amacıyla Rus petrol ve petrol ürünleri alımlarının kademeli olarak durdurulması meselesini de ele aldı.

Bu bağlamda Pompili, “Yeni bir yaptırım paketi hazırlanıyor. Ancak bu mesele, Enerji Konseyi’nin konusu değildi” dedi.

Aynı şekilde “Yeni bir yaptırım türü üzerinde çalışıyoruz” diyen Kadri Simson, “Salı günü Strazburg’da (Parlamento oturumunun oturum aralarında) komisyonun bir toplantısı yapılacak. Avrupa Komisyonu Başkan Ursula von der Leyen hangi karara varılacağını belirleyecek” dedi. Avrupalı ​​bir kaynağa göre öneri için nihai bir sonuca ulaşıldı ve komisyon, salı günü bunu kabul edecek.

Öte yandan Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, “Yarın (3 Mayıs Salı) komisyonun, Rus petrolünün ithalatını durdurmak da dahil olmak üzere altıncı bir yaptırım paketi önereceğine inanıyorum” dedi.

Öneri, çarşamba günü onay için üye ülkelere sunulacak. Ancak Habeck, “Bunun hafta sonuna kadar mümkün olup olmayacağını bilmiyorum” şeklinde konuştu.

27 ülkenin bu uygulamayı kabul etmesi halinde Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri alımının durdurulması, 6 ila 8 ay arasında değişen bir süre boyunca kademeli şekilde gerçekleştirilecek. Ancak Avrupalı bir yetkili, bunun etkili yöntemlerle uygulanacağını belirtti.

Almanya, İtalya, Hollanda ve Fransa, Rusya’dan başlıca fosil yakıt (gaz, ham petrol, petrol ürünleri ve kömür) ithalatçıları olarak kabul ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.