5 yıl sonra 21 kadına 8 Mart davası açıldı

5 yıl sonra 21 kadına 8 Mart davası açıldı

.

A+A-

8 Mart etkinliği sırasında gözaltına alınan 20 kadına, 5 yıl sonra dava açıldı. Kadınların alkışla “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganına eşlik etmesi, “Batsın bu dünya biz yeniden kurarız” pankartı açması suçlama konusu yapıldı.

Urfa’da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 5 Mart 2017 tarihinde yapılmak istenen yürüyüşe yönelik polisin biber gazlı ve coplu müdahalesinde gözaltına alınan 21 kadına, 5 yıl sonra dava açıldı. Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 kişi hakkında valiliğin bir aylık “Eylem ve etkinlik yasağı”nı gerekçe göstererek, “Toplantı ve gösteri yürüyüşünde görevlendirilenlerin görevlerini yapmalarına engel olma”, “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma” iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianamede, 20 kişi arasında yer alan Ruken Kilinç ve Leyla Sezen’e ise ayrıca “Zincirleme şekilde kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçlamaları da yöneltildi.

İddianamede yer alan deliller arasında, kadınlardan Çiğdem Dehşet’in taşıdığı “Batsın bu dünya biz yeniden kurarız” yazılı dövizin yer alması dikkat çekti. Yine kadınlardan Zehra Öcalan, Emine Çetiner ve Hacer Çağan’ın, “hukuka aykırı olarak toplandıkları” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” şeklinde slogana eşlik etmiş olmaları suçlama konusu yapıldı. Meral Ceylan, Hazal Kaçar ve Yasemin Kılıç “Direne direne kazanacağız” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarına eşlik etmeleri, Leyla Mümin ve Eylem Salar’ın, “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarına eşlik etmiş olmaları da suç delili olarak iddianamede yer aldı.

Dilek Çakırtaş’ın mikrofonla grup önünde açıklama yapmaya çalışması ve mikrofonla “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atması, Gazal Çam ve Eğitim Sen Şubesi çalışanı Bilal Oğur’un grubun içinde yer almış olması, Barış Annesi Hadle Oğur’un ise “Direne direne kazanacağız” sloganı atıldığında kitlenin içinde olması iddianamede yer aldı. Feride Polat, Derya Yıldırım Şeker, Adalet Çay, Hanım Yazvuzel ve Mahmut Sezer ise grup içinde sloganlar atılırken alkışla destek vermeleri suç olarak görüldü.

Ruken Kilinç’in “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Faşizme karşı omuz omuza” şeklinde sloganlara alkışla eşlik etmiş olması delil olarak sunulurken, polis memurlarına hakaret ettiği ve yumruk attığı iddia edildi. Leyla Sezen’in ise sloganlara alkışla eşlik ederken, gruba müdahalede bulunan görevli kolluğa “hakaret” ettiği ve polis kalkanı üzerinden görevli polis memurunun yüzüne doğru elleriyle hamle yaptığı belirtildi.

İddianamenin Urfa 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmesiyle açılan davanın ilk duruşması, 6 Eylül 2022’de görülecek.

Ne olmuştu?

2017 yılının Mart ayında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES) Urfa Şubesi önünde açıklama yapmak isteyen kadınlara polis biber gazı ve coplarla müdahalede bulunmuştu. Müdahale sonrası aralarında BES Şube Eşbaşkanı Leyla Sezer, SES Şube Eşbaşkanı Eylem Salar, Çiğdem Dehşet, Ruken Kilinç, Eğitim Sen yöneticisi Hazal Kaçar, Leyla Mumin, Zehra Öcalan, Derya Yıldırım, Bilal Oğur, Mahmut Sezer, Dilek Çakırtaş, DBP İl Eşbaşkanı Yasemin Kılıç, DBP Eyyübiye İlçe Eşbaşkanı Hazal Çam, HDP üyesi Adalet Çay, Barış Annesi Hanım Yavuzel, Hadle Oğur, Feride Polat, Emine Çetiner, Meral Ceylan gözaltına alınmıştı. DBP PM üyesi Avukat Sevda Çelik Özbingöl’e mevcut suçlamadan açılan dava başka bir dosyası ile birleştirilmiş ceza verilmişti. (Kaynak Mezopotamya Ajansı)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.