3 dilli aşı kampanyasına kaymakamlık engeli

3 dilli aşı kampanyasına kaymakamlık engeli

.

A+A-

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) aşılama ile ilgili hazırladığı 3 dilli broşürlerinin dağıtımına Kızıltepe Kaymakamlığı eylem yasağını gerekçe göstererek izin vermedi.

Mardin, Urfa’yla birlikte Türkiye’de aşılama oranı en düşük iki ilden birisi. Urfa’da yüzde 51,4 olan aşılama oranı Mardin’de yüzde 52,8. Bu iki il bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın aşı bilgilendirme platformunda kırmızıyla işaretlenmiş durumda. Yani riskli kategorisinde.

Hal böyleyken Mardin Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) ortaklaşa düzenlediği üç dilli (Türkçe-Kütçe-Arapça) aşı bilgilendirme kampanyasına Mardin Kızıltepe Kaymakamlığı, Valiliğin 18 Ağustos’ta getirdiği 15 günlük eylem yasağını gerekçe göstererek izin vermedi.

Mardin Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi ve SES Şube Eş Başkanı Dr. Özgür Bilek, vaka sayılarının kentte günlük 1000’e yaklaştığını belirterek ‘kaymakamlığın yasak kararına’ tepki gösterdi. “Halkla iletişim kurmamız engelleniyor” dedi.

TIKLAYIN - "Kürt illerindeki vakalar Türkiye ortalamasının çok üstünde"

Artuklu'da izin Kızıltepe'de ret

Bilek, hazırladıkları üç dilli afiş ve broşürlerin sadece insanlara aşıyla ilgili bilgi verip farkındalık oluşturma ve aşıya yönlendirme amacı taşıdığını söyledi.

Geçen hafta Mardin’in merkez ilçesi Artuklu’da benzer şekilde basın açıklaması ve halkı aşıya davet ettikleri bilgilendirme broşürlerinin dağıtımında bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Bilek şunları kaydetti:

"Artuklu’daki etkinliğimize izin verdiler, biz de bunun üzerine açıklamamızı yaptık, broşürlerimizi dağıttık. Hatta İl Sağlık Müdürlüğünün bir aşı ekibi de oradaydı. İnsanlar geldi, aşılarını yaptırdı. Fakat Kızıltepe’de bu hafta yapmak istediğimiz etkinlik Kaymakamlığın iznine takıldı.

"Kızıltepe, Mardin’in en kalabalık ilçesi. Nüfus olarak merkezin 3 katı olan bir ilçede aşılama sürecini canlı tutmak için böyle bir etkinliğin iyi olacağını, en azından kentin sondan ikinci olan aşılama oranını yükselteceğini düşündük. Bunun için de Kızıltepe Kaymakamlığına başvurduk. Maalesef ret cevabı geldi. Kaymakamlık bunun gerekçesi olarak da Mardin Valiliğinin 18 Ağustos’tan itibaren başlattığı 15 günlük eylem yasağını gerekçe gösterdi.

"Vaka sayısı yüksek, aşılama oranı düşük"

"Rutin aldıkları kararlar aslında ama sonuç itibariyle Mardin’in böyle bir kampanyaya ihtiyacı vardı. Hala daha var. Çünkü Mardin, Urfa birlikte 81 il içerinden tek kırmızı olan il. Kırmızı demek alarm demek. Hem aşı sayılarını yükseltmeye yönelik bir girişim yok hem de var olan girişimin engellenmesi söz konusu.

"Bulaşıcı hastalıklarda toplumsal bağışıklık için minimum yüzde 75’in üzerinde bir bağışıklık beklentiniz var. Virüsün yayılımının engellenmesi ve insanların artık enfekte olmaması için yüzde 75’li bir aşılama oranı gerekli. Şu an için çok ciddi risk altındayız. Bu Sağlık Bakanlığı’nın günlük vaka sayısına da yansıyor.

"Mardin’de günlük vaka sayısı 600-700 bandında seyrediyor. Ama bu veri sadece şikayeti olan, bunun için hastaneye giden ve testi pozitif çıkanlar. Hastanelere başvurmayanları da işin içine katarsak günlük 1000 vaka gibi bir durumdan söz ediyoruz. Hem vaka sayısı yüksek hem de buna paralel olarak aşılama oranı düşük.”

Dr. Özgür Bilek, kampanya için yeniden başvuru yapacaklarını dile getirerek, herkesi aşı olmaya davet etti. “Aşı bizim tek güvenilir silahımız” diyen Bilek “Aşı olmamız gerekiyor. Bu pandemiden kurtulmanın tek yolu hepimizin aşılanması” diyerek sözlerini noktaladı.

Hikmet Adal / Bianet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.