27 barodan ortak kayyum açıklaması

27 barodan ortak kayyum açıklaması

Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Urfa barolarınında bulunduğu 27 baro HDP’li belediyelere kayyum atanmasının ortak açıklama yaptı.

A+A-

 

Haber Merkezi - Türkiye ve Kürt illerinde 27 baro, Halkların Demokratik Partili (HDP) 8 belediyeye kayyum atanmasının ardından yaptıkları ortak açıklamada, “Kayyum kararları ile seçmen iradesi yok sayılmaktadır. Demokrasinin kalbi olarak nitelenen sandığın kayyum kararıyla işlevsiz hale getirilmiş olması, hukuk devleti ilkesine ve demokrasimize ağır bir hasar vermektedir” ifadelerini kullandı.

Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Urfa barolarınında bulunduğu 27 baro HDP’li belediyelere kayyum atanmasının ortak açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kayyım kararları ile seçmen iradesi yok sayılmaktadır. Demokrasinin kalbi olarak nitelenen sandığın kayyım kararıyla işlevsiz hale getirilmiş olması, hukuk devleti ilkesine ve demokrasimize ağır bir hasar vermektedir. Kayyım atanması hukukun temel kurallarını, seçme ve seçilme hakkını ağır bir şekilde ihlal etmiştir.

Tüm dünyanın korona salgınıyla mücadele ettiği, birlik, beraberlik ve dayanışmaya en çok ihtiyaç duyulduğu bugünlerde belediye başkanlarının görevden alınması, yerlerine kayyım atanması ve devamında gözaltına alınmaları hukukla bağdaşmadığı gibi toplumsal barışa, kamu sağlığına ve dayanışmaya zarar veriyor. Kayyım kararları ile seçmen iradesi yok sayılıyor.

Toplum, sandıktan çıkan sonucun aksine yönelik her türlü eylemi veyahut kararı, seçmen iradesinin ortadan kaldırması olarak değerlendirmektedir. Halk iradesinin üstünde hiçbir irade bulunmamakta, alınan kayyım kararları ile seçmen iradesi yok sayılmaktadır. Demokrasinin kalbi olarak nitelenen sandığın kayyım kararıyla işlevsiz hale getirilmiş olması, hukuk devleti ilkesine ve demokrasimize ağır bir hasar vermektedir.

Belediye başkanlarının gözaltına alınması ve yerlerine kayyım atanması hukukun temel kurallarını, seçme ve seçilme hakkını ağır bir şekilde ihlal etmiştir. Demokrasinin olmazsa olmazı olan seçme ve seçilme hakkının kayyım uygulamaları ile ihlal edilmesi hukuk devleti olmanın varlığına ciddi anlamda zarar vermektedir. Demokrasinin, hukuk devleti ilkesinin, kanunun amacının ve kamu yararı dikkate alınarak gözaltına alınan Belediye eş başkanları serbest bırakılarak derhal görevlerine iade edilmelidir.”

Ortak açıklamada imzası olan barolar:

1. ADANA

2. AĞRI

3. ADIYAMAN

4. ANKARA

5. ANTALYA

6. ARTVİN

7. BATMAN

8. BİNGÖL

9. BİTLİS

10. BURDUR

11. BURSA

12. DİYARBAKIR

13. DENİZLİ

14. ANTEP

15. HAKKARİ

16. HATAY

17. İSTANBUL

18. İZMİR

19. KARS

20. MARDİN

21. MERSİN

22. MUŞ

23. SİİRT

24. URFA

25. ŞIRNAK

26. TUNCELİ

27. VAN

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.