"25 Eylül Kürt halkının bağımsızlığa yürüyüşünün 3. yıldönümü"

"25 Eylül Kürt halkının bağımsızlığa yürüyüşünün 3. yıldönümü"

"25 Eylül Kürt halkının bağımsızlığa yürüyüşünün 3. yıldönümü"

A+A-

 


 

image

 

 

 

 

Kürdistan Bölgesi Başkan Mesud Barzani’nin önderliğinde 25 Eylül 2017 tarihinde Kürdistan milleti, bağımsızlık referandumuna gitmiş halkın yüzde 93.7’si Kürdistan’ın bağımsızlığına ‘EVET demişti. Tüm tehditlere boyun eğmeyen Başkan Mesud Barzani, “Referandumu iptal etmeyeceğiz, gerekirse bedel ödeyeceğiz” demişti. O tarihin üzerinden

Kürdistan Bölgesi; Melle Mustafa Barzani, Qazî Mihemmed gibi liderlerin kutsal yolunu izlemiş ve bütün tehditlere rağmen bağımsızlık referandumu kararı almıştı. Referandum diğer parçalardaki ve dünyadaki Kürtler tarafından büyük bir sevinç ile karşılanmış ve destek görmüştü. 

http://peyamakurd.info/photos/T%C3%BCrk%C3%A7e%2018/barzani-reuters-487.jpg

Başkan Mesud Barzani, Irak yönetimleriyle yaşanan acı tecrübelerin Kürdistan halkında, Bağdat'a yönelik ciddi kırılmalar yarattığını ve referandum kararının Kürdistan halkı tarafından alındığını belirtmişti.

Başkan Barzani, Kürtlerin bağımsızlık taleplerine karşı çıkanlara belki de en güzel yanıtlarından birini şu şekilde vermişti: “Halepçe’de kaybettiklerimiz ve tüm şehitlerimiz için referandumdan geri adım atmayacağız.” 

Bağımsızlık iradesinin Kürt halkının zihninde her an canlı olduğunu dünya kamuoyuna duyuran Kürdistan Bağımsızlık Referandumu; mezhep ve kabile savaşları ile kan gölüne dönen Orta Doğu’da demokratik, özgürlükçü, evrensel değerlerin yaşanabileceği bir toprak parçası olabileceğini de tüm dünya kamuoyuna kanıtlamıştı.

http://peyamakurd.info/photos/T%C3%BCrk%C3%A7e%2018/irak-kurdistan-bolgesel-yonetimi-meclisi-bask-10053586_o.jpg

‘Bağımsızlık Referandumunun baş mimarı Başkan Mesud Barzani’ o dönem Kürdistan’ın bağımsızlığının Kürtlerin geleceği için bir tapu değerinde olduğu vurgulamıştı.

Referanduma giderken Erbil, Duhok, Süleymaniye ve Halepçe’de bağımsızlık referandumuna destek mitingleri yapılmıştı. Her kentte Başkan Mesud Barzani, Kürdistan halkının desteğini almıştı.

Bağımsızlığa önce karşı çıkan ve kampanyalar yürüten Goran, referandumdan bir gün önce ‘Evet’ diyeceklerini ve referandumu desteklediklerini açıklamıştı.

Diğer yandan sözde Kürt siyaseti içinde yer alan bazı şahsiyetler ‘Kürdistanın Bağımsızlığına hayır’ kampanyası başlatmış ve bu olay Kürt halkını derinden sarsan olayların başında gelmişti. Özellikle Yeni Nesil Hareketi (YNH) lideri Şahsuvar Abdulvahit’in ‘Nexêr’ kampanyası başlatması Kürt milleti tarafından %93.7 EVET ile reddedilmiş ve itibar görmemişti.

Dünya referanduma nasıl yaklaştı?

Türkiye, İran, Irak referanduma karşı çıkarken Rusya “Kürtlerin bir ulus olarak umut ve arzularının gerçekleşmesini dilediklerini” ifade etmişti.

ABD’de de ise bazı senatörler bağımsızlığa destek verirken bir kesim ise ‘Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını açıklamıştı. ABD referandumun 2 yıl ertelenmesini de talep etmişti. İsrail ise bağımsızlık referandumuna destek veren ülkelerin başında gelmişti.

Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler de ikiye ayrılmış bazı kesimler bağımsızlık referanduma destek verirken bazı kesimler de önceliğin terör örgütü IŞİD’le mücadele olduğunu ifade ederek ‘Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını açıklamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Fransa’nın bağımsızlık referandumuna karşı olmadığını ifade etmişti.

Dönemin Irak Başbakanı Haydar El İbadi, referandumun yasadışı ve anayasaya aykırı olduğunu öne sürmüştü. Irak Parlamentosu, referandumun düzenlenmesini reddeden bir karar çıkarmıştı.

http://peyamakurd.info/photos/T%C3%BCrk%C3%A7e%2018/b1480879-ba89-4ce7-9404-f07a35ac4eed.jpg


Yapılan açıklamaya göre referandum sonuçları şu şekilde oluşmuştu:

Seçmen sayısı: 4 milyon 581 bin 255

Oy kullanan seçmen sayısı: 3 milyon 305 bin 925

Geçersiz oy sayısı: 219 bin 990

Geçerli oy sayısı: 3 milyon 085  bin 935

 _____________________

Evet oyu: 2 milyon 861 bin 471

Hayır oyu: 224 bin 468

Evet oyunun oranı:   % 92.73

Hayır oyunun oranı:  %7.27


http://peyamakurd.info/photos/T%C3%BCrk%C3%A7e%2018/rapor.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.