2020 yılında en az 227 çevre aktivisti öldürüldü

2020 yılında en az 227 çevre aktivisti öldürüldü

.

A+A-

2020'de her hafta ortalama dört çevre aktivisti öldürüldü. Uluslararası çevre ve insan hakları örgütü Global Witness, bir raporda "Bu insanlık için bir kriz" dedi.

2020'de çevresel bozulmaya karşı mücadele eden en az 227 kişinin öldürülmesi, geçen yılı çevre aktivistlerine yönelik ölümcül şiddet açısından şimdiye kadar kaydedilen en kötü yıl haline getirdi.

Öldürülen on kişiden yedisi orman arazilerini, özellikle de Güney Amerika'daki yağmur ormanlarını korumak için çalıştı.  Ölümlerin üçte biri, topraklarının sömürülmesini protesto eden yerli halktan insanlardı.

En çok aktivistin öldürüldüğü ülkelerin başında Kolombiya geliyor. İkinci sırada ise Meksika var. Bunları; Filipinler, Brezilya ve Honduras takip ediyor.

Ancak çevresel bozulmaya karşı mücadelede kurbanlar sadece öldürülen insan sayısıyla ölçülmez. Rapora göre birçok yerde yetkililer ölüm tehditleri, gözetleme, cinsel şiddet ve tutuklamalar yoluyla eylemcileri susturmaya çalıştı.

Global Witness raporunda, "güçlü çıkarlara karşı duran çevreciler, özgürlükleri, geçim kaynakları ve hatta yaşamlarıyla yüksek bir bedel ödediler", diye yazıyor Global Witness: Birçok ülkedeki yöneticilerin korona salgınını bahane ederek  doğayı sömüren şirketlere göz yumduklarını belirtiyorlar.

Açıklamada "Birçok şirketin, insanlara ve çevreye zarar vermekten ziyade kârı öncelikli kılan bir ekonomik modelle meşgul olduğu açıktır." deniliyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.