12 Eylül İşkencecisi Albay Raci Tetik Öldü

12 Eylül İşkencecisi Albay Raci Tetik Öldü

12 Eylül döneminde Mamak Askeri Cezaevi'ni dört yıl yöneten emekli Albay Raci Tetik, 88 yaşında İstanbul'da öldü. Tetik cezaevindeki işkencelerin baş sorumlusu olarak gösteriliyordu.

A+A-

12 Eylül 1980 askeri cuntası döneminde işkence merkezlerinden olan Mamak Askeri Cezaevi Komutanı Raci Tetik 88 yaşında öldü.

Yayımcı İlhan Erdost'un öldürüldüğü Mamak'taki işkencelerin baş sorumlusu olarak gösterilen ve insanlık dışı uygulamaları "Disiplini sağladım" diyerek savunan Tetik hakkında yıllar sonra açılan soruşturma 2013'de zaman aşımından dolayı düşürülmüştü.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait İstanbul Çamlıca Özel Bakım Merkezinde kalan Tetik'in 26 Nisan akşamı öldüğü öğrenildi.

Askeri tören yapılacak

Tetik için İstanbul Selimiye Camii'nde öğle namazının ardından askeri tören yapılacak ve Tuzla Şifa Mezarlığında toprağa verilecek.

İşkenceyi kabul etmişti

Tetik, 1988'de Milliyet gazetesine röportaj vermiş ve "Ben bir işkenceciyim, beni pohpohlayarak kullandılar" demişti.

Tetik, röportajda, "Talimatnameleri, kanunları uyguladım. Orası cezaeviydi. Hastane, okul, aşk gemisi veya yat kulübü değildi. Bu bir savaştır. Savaşta her zaman iyi şeyler olmaz. Lafla hizaya gelmiyorlardı. Saklamıyorum, oldu. Peki onlar niye direniyorlar? Devletin talimatına niye direniyorlar?" demişti.

Anayasa'nın 15. maddesi kaldırıldıktan sonra soruşturma açıldı

Anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılmasından sonra Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davada soruşturmayı yürüten Savcı Murat Demir 20 Şubat 2013'te "şüpheli" sıfatıyla Raci Tetik'in ifadesini aldı.

Tetik ifadesinde darbeden bir buçuk ay önce Mamak Askeri Cezaevine müdür olarak atandığını, 1984'e kadar burada albay rütbesiyle görev yaptığını söylemişti.

İşkence suçlamasından daha önce beraat ettiğini bildiren Tetik, "Cezaevinde görev yaptığım sürede Askeri Cezaevi Yönetmeliği'nin gereklerini yerine getirdim, disiplini sağladım" diye konuşmuştu.

Görevi süresince cezaevine 31 bin tutuklunun girip çıktığını, hüküm verilenlerin başka cezaevlerine nakledildiğini aktaran Tetik, kimseye işkence yapmadığını, personeline işkence yapılması talimatı vermediğini, göreve başladığı gün de özellikle kadınlara ve hastalara daha iyi davranılması talimatı verdiğini de iddia etmişti.

O dönemde emrinde yüzlerce personel olduğuna işaret eden Tetik, hepsinin tek tek ne yaptıklarını bilemeyeceğini ifade etmişti.

Soruşturma zaman aşımına uğradı

Savcılık, soruşturma sonucunda 30 yıllık zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle Tetik hakkında takipsizlik vermiş ve dosyayı kapatmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.