1 Nisan 2019

1 Nisan 2019

.

A+A-

Mesut BAŞTÜRK

Diyarbakır çok güzel bir güne uyanıyor. Hava masmavi, ağaçlar yemyeşil, caddeler yavaş yavaş kalabalıklaşıyor. Caddelerde ve sokaklarda yürüyen insanların yüzleri gülüyor.

Resmi olmayan yerel seçim sonuçlarına göre Kürdistan’da başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile diğer il ve ilçelerinin galibi HDP.

Ak Parti’de ise Kürdistan’daki büyük bir yenilgi sonrası binaları sesiz ve sakin.

Kutlamaların iki adresi var:

1. HDP

2. PAK ve PSK

HDP, Kürdistan’daki yerel belediyelerin çoğunluğunu kazandı.

PSK ve de PAK birer ilçe belediye başkanlığı kazanarak yerel yönetimlere büyük bir renk kattılar.

Biz şimdi PAK ve PSK’nin yapacağı ortak basın toplantısına katılıp seçimin hikâyesini dinleyeceğiz.

PSK ve PAK’ın ortak basın toplantısı oldukça kalabalık, kadınlar ve gençler geçmiş toplantılara göre çok fazla.

Toplantıyı oldukça fazla sayıda televizyon ve gazeteciler takıp ediyor. Divanda üç kişi var. Toplantıyı sunan moderatör, PAK ve PSK temsilcisi.

Bugün burada PAK ve PSK’nin yerel seçimlerde yaptıkları seçim ittifakı sonucunda birer belediyenin kazanılma hikâyesini anlatacaklar.

“Seçimlerden aylar önce yerel yönetimler için tüm Kürt partilerinin birlikte ittifakı için çok çabaladık, birkaç defa bir araya geldik. Ama ittifakı sonuçlandıramadık. Toplantılar uzadıkça uzadı. Zaman da daralıyordu. Bu süreç içinde PSK ve PAK arasında ilişkiler daha da gelişti. Kürtlerin birlikte hareket etmesi, birlik ve ittifak konularında düşüncelerimizin örtüştüğünü gördük. HDP ve diğer partilerle yapılan ittifak görüşmeleri çıkmaza girince bizler PAK ve PSK birlikte devam etme kararı aldık.”

Yerel seçimler için her iki parti üçer kişilik, bir de parti dışındaki grup ve bireyleri temsilen bir arkadaşla birlikte Seçim Komisyonu oluşturuldu. Haftada bir gün ortak toplantılar düzenledik. Seçimler için stratejimizi belirledik. Her iki parti birlikte hareket edecektik. Ortak bağımsız adaylar gösterecek birlikte çalışma yapacaktık. Amaç sadece seçimlere katılmak değil, kazanmak üzerine katılma kararı aldık.

İlk önce ortak bir araştırma şirketi kurduk. Bu şirket seçim araştırması yapacak, bize gerçek verileri verecekti. Sürekli seçim anketleri yapacak hem kendimizin hem de rakiplerimizin gerçek pozisyonlarını görecektik. Bir önceki yerel seçim sonuçlarını masaya yatırdık. Kendi güçlerimizin en güçlü olduğu yerlerimizi belirledik. Kısıtlı imkânlar, zaman darlığı, ülkedeki baskılar, ağır koşullar nedeniyle kazanabileceğimiz iki ilçede seçime katılma kararı verdik.

Kuzey Kürdistan’ın güneyindeki bir ilçede PAK adayı, kuzeyinde ise PSK adayı ile seçime girme kararı aldık. Başkanlık kriterlerimizi bile ortak oluşturduk.

Eğitimli, genç, ilçeyi iyi bilen, enerjik, sempatik, hitabeti iyi, güzel genç bir kadını PAK’ta; karizmatik, ajitatör, eğitimli, sempatik, hazır cevap, genç bir erkek adayı da PSK’de aday olarak gösterdik.

PSK, Kürdistan’daki tüm üyelerinin ikametgâhlarını kuzeydeki kuzey ilçesine aldırttı.

PAK da üyelerine yaptığı çağrı sonucu tüm ikametgâhlarını güney ilçesine aldırttı. Aylar öncesinden belediye encümen listesini oluşturmaya başladık. İlçedeki büyük aileler, aşiretler dengesini göz önüne aldık.

Araştırma şirketimiz her iki ilçe halkının ne istediğini araştırdı. Sorunlarını, beklentilerini öğrendik. Bu talepler doğrultusunda projeler geliştirdik. Yerel bir televizyon şirketini seçim süreci boyunca çalışmak için kiraladık. İlçenin sorunlarını ve çözüm önerilerini sürekli tartışarak halkı seçim sürecine dahil ettik.

İlçedeki yerel bir gazeteyi satın alarak yerel halkla yakın temasa geçtik. Düşüncelerimizi halka ulaştırmaya başladık.

İlçenin temizliğinden ulaşımına, yeşil alanlarından spor alanlarına, çocuk kreşlerinden yaşlı bakım evlerine, sağlıktan eğitime, konut sorunundan meslek edindirme faaliyetlerine, turizme kadar her alanda yeni projeler geliştirdik.

Sosyal medyanın bütün olanaklarını kullandık. Twitter, Facebook, WhatsApp gruplarını kurduk. Hakkımızda çıkabilecek yalan yanlış, olumsuz haberlere karşı önlemler aldık. Algı operasyonlarına karşı biz algı operasyonları yaptık.

Klasik belediyecilik anlayışı yerine geleceğin belediyecilik anlayışı olan akıllı belediyecilik anlayışını benimsedik.

Halka gelecekte kuracağımız özgür Kürdistan’da nasıl bir yerel belediyecilik anlayışı ortaya koyacağımızı teorik olarak anlattık ve ikna ettik.

 

Yaptığımız araştırmalarda adayımıza ve bize olan güvende eksiklikler gördük. Kadın oylarının az olduğunu gördük.

Güven sorunu çok önemliydi. Halkımız geçmişte yaşananlardan dolayı siyasilere karşı güvensizlik yaşıyordu. Bütün enerjimizi güven sorununu aşmaya verdik. Bütün kadrolarımız bu sorunun aşılması için seferber oldu. Bizlere karşı güvensizlik duyanlara karşı birebir görüşmeler yapıldı. Amaçlarımızı, düşüncelerimizi bıkmadan usanmadan anlattık.

Bizim dışımızdaki adaylara karşı olan dilimiz ve üslubumuz ilçe halkı tarafından çok takdir edildi.

Bizim dışımızdaki adaylarla gereksiz hiçbir polemiğe girmedik. Kürtler arası barış ve kardeşliğin, dayanışmanın önemini vurguladık. Seçimin de bir hizmet, bir yarış olduğu, halk için en iyisinin biz olduğu, en iyi hizmeti bizim getireceğimizi ve en iyi projelerin bizde olduğu konusunda ikna ettik.

Kadınların sorunlarına ilişkin hemen yeni Kadın Komiteleri oluşturduk. İlçedeki tüm evlerin tek tek kapısını çaldık. Onlara misafir olduk. Sorunlarını dinledik, çözümler ürettik.

Seçim günü bütün sandıklara sahip çıktık. Bütün sandıklarda temsilci bulundurduk.

Seçim sonuçlarını, açılan her sandıktan çıkan sonucu seçim bürolarımızda kurduğumuz bilgisayar sistemine yükledik. Oylarımıza sahip çıktık.

İnandık, çalıştık ve kazandık.

Kazandığımız bu küçük başarıların gelecekte büyük başarılar getireceğine inanıyoruz.

SEÇİM KOMİTESİ.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.