1. İstanbul Kürt Film Fesivali başlıyor

1. İstanbul Kürt Film Fesivali başlıyor

Mezopotamya Sinema Kolektifi tarafından ilk kez düzenlenecek İstanbul Kürt Film Festivali önümüzdeki günlerde seyirci ile buluşacak.

A+A-

1’inci İstanbul Kürt Film Festivali, 6-10 Mart tarihleri arasında düzenlenecek. Türkiye, İran, Irak, Suriye ve Avrupa’dan yönetmenlerin Kürtler ile ilgili çektiği otuza yakın film, festival kapsamında sinemaseverler ile buluşacak.

Sehim Omer Kalifa’nın “Zagros” filmi de festivalde gösterilecek.

ORGANİZASYON MEZOPOTAMYA SİNEMA KOLEKTİFİ

filmlovers.com’dan Erhan Tan’ın haberine göre organizasyonu düzenleyen Mezopotamya Sinema Kolektifi’nin İstanbul Elmadağ’da bulunan salonunda gösterilecek filmlerin başında Hüseyin Tabak’ın “Çirkin Kral Efsanesi”, Sehim Omer Kalifa’nın “Zagros”, Hisên Hesen’in “Reşeba”, Ender Özkahraman’ın “Zor Bir Karar”, Haşim Aydemir’in “14 Temmuz” ve Veysi Altay’ın “Bîr (Kuyu)” isimli filmleri geliyor.

Ayrıca Rojava Film Komünü tarafından çekilen filmler de festival kapsamında sinemaseverler ile buluşacak.

Festivalin organizasyonunda da yer alan yönetmen Veysi Altay, önceki günlerde verdiği mülakatta festival hakkında konuştu.

“FİLMLERİN YÜZDE 90’I KÜRT SEYİRCİYE ULAŞMIYOR”

Veysi Altay, “Dört parça Kürdistan’da, Avrupa’da Kürtler ile ilgili yapılan filmler İstanbul’da Kürtlere ulaşamıyor. 2009 ile 2013 yılları arasında sadece birkaç tane Kürtçe film İstanbul’da seyirciyle buluşabilmiş. Kürtçe yapılan filmlerin yüzde 90’ı Kürt seyirciye ulaşabilmiş değil. Bu bizim eksikliğimiz. Şimdiye kadar bir festival yapabilir ve bu boşluğu doldurabilirdik.” ifadelerini kullandı.

 

 

8 MART’TA YALNIZCA KADIN YÖNETMENLERİN FİLMLERİ GÖSTERİLECEK

İstanbul Kürt Film Festivali’nde kadın yönetmenlerin filmleri de önemli bir yere sahip olacak.

Festivalde gösterilecek otuz filmin onu kadın yönetmen imzası taşıyor. Festivalin organizatörlerinden Adar Taş, mart ayını özellikle seçtiklerini ve 8 Mart’ta da sadece kadın yönetmenlerin filmlerinin gösterileceğini söyledi.

O gün ayrıca kadın yönetmenlerin katılımı ile kadının sinema içerisindeki rolünün tartışılacağı bir panel de gerçekleşecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.